Categories
Scuba & Training

Scufundarile recreationale si responsabilitatea civila

law

Urmatoarele randuri reprezinta opinia personala, fara a implica agentiile certificatoare pe care le reprezint prin cursurile SCUBA predate (ANDI, PADI, TDI, DDI, EFR, DAN Europe etc).

Scafandru recreational amator sau profesionist, atunci cand mergem sa ne scufundam sau sa urmam un curs SCUBA cu un centru de scufundari, semnam de regula, printre altele, si acele declaratii: medicala pe proprie raspundere (ca suntem apt medical) si de responsabilitate civila – LIABILITY RELEASE AND ASSUMPTION OF RISK AGREEMENT / LIABILITY RELEASE AND EXPRESS ASSUMPTION OFTHE RISK etc – diferite denumiri functie de agentia ce autorizeaza centrul/instructorul (pe scurt, centrul de scufundari/instructorul se obliga sa faca tot ce trebuie legal pentru a iti asigura integritatea fizica pe durata activitatii prestate de el iar tu, iti asumi toate responsabilitatile legale in cazul unor evenimente nedorite). Pana aici, toate bune si frumoase. Stim cine este responsabil, stim ce avem de facut.

T101 stop-sign

Dar cum ramane cu situatia in care, tu – scafandru profesionist (Divemaster, Instructor etc) te scufunzi impreuna cu un grup de prieteni – scafandri amatori – si un eveniment neplacut are loc?

Care este pozitia ta legala in aceasta situatie? Personal, am intrebat diverse persoane, Instructori, Course Directori, Instructori Traineri… Raspunsurile lor… nu m-au lamurit pe deplin, deoarece, din punctul meu de vedere, ca scafandru profesionist, esti intr-o zona gri… posibil interpretabila in aceasta situatie.

Sa ma explic: atunci cand mergi la scufundari cu prietenii tai, nu se semneaza nici o declaratie din cele mentionate. Tu (ca scafandru profesionist), nu reprezinti nici un centru de scufundari. Ei, ca scafandri recreationali amatori – sunt certificati, deci sunt responsabili. Fiecare este responsabil pentru el. Scufundarea are loc in limitele certificarii minime a celui mai putin experimentat din grup. Pana aici, toate bune.

warningDar… sa zicem… un eveniment neplacut are loc. O iesire necontrolata la suprafata, o stare de panica ce are ca rezultat inecul unuia dintre participanti, un defect la echipament ce poate rezulta in una din cele doua cauze anterior mentionate etc.

Inevitabil, se va ajunge la tribunal. Expertize, martori, analize etc… S-au urmat procedurile unei scufundari de agrement in limitele certificarilor si a experientei celui mai novice din grup? S-a intervenit corespunzator dar mai ales, ati fost “pro-activi” pentru preintampinarea evenimentului? Iar aici, tu – ca scafandru profesionist si cu nivelul cel mai mare din grup – ai actionat astfel incat sa preintampini evenimentul? Nu ai semnat nimic dar totusi… esti nivelul superior de pregatire practica si teoretica din grup!

ps: daca in grup sunt doi scafandri profesionisti, cel cu certificarea cea mai ridicata are autoritate. Daca ambii sunt egali in certificare, cel cu experienta cea mai mare are “autoritate”.

Legal – nu ati semnat niciunul nici un document de eliberare legala de raspundere, caci nu sunteti intr-un curs ci intr-o scufundare de agrement efectuata de comun si mutual acord. Totusi, tu, ca nivel de certificare profesionist, aveai datoria (cel putin morala) sa fi pro-activ. Ai fost? Ai actionat corespunzator? Ai martori?

Acelasi lucur se poate intampla si daca esti scafandru recreational amator iar partenerul tau are un eveniment cu rezultat tragic pentru el. Fie ca este scufundare organizata de un centru sau nu, responsabilitate vei avea.

In anul 2010, in zona El Toro, Spania, un accident de acest gen a avut loc. In 2015, sentinta este data – partenerul de scufundari al victimei este considerat vinovat, agentia asiguratoare are de platit sume compensatorii (incearca sa caute diverse motive pentru a nu o face dar nu reuseste. Atentie deci la respectarea scufundarilor conform certificarilor detinute de participanti!!!).

Ce este de facut in acest caz? Nu ne mai scufundam? Sau avem grija ca la fiecare scufundare sa semnam hartiile inainte de a intra in apa? Sau aplicam regulile de baza invatate in curs pentru a fi un scafandru responsabil si actionam in consecinta?

Greu de raspuns… Fiecare este dator sa analizeze situatia de moment, sa fie responsabil din toate punctele de vedere, sa fie pro-activ… Daca noul partener de scufundare alocat de centru nu vi se pare OK fizic/mental… refuzati respectuos. Este dreptul tau, este siguranta ta. Daca se comporta ciudat – atentioneaza-l pe el si pe divemasterul/instructorul conducator de grup. Daca ati avut o noapte de chef si a doua zi, inca mahmuri, unii au chef de scufundare… sfatuitii prieteneste sa o amane pentru putin mai incolo, cand vor fi OK. Daca echipamentul unuia din grup nu pare OK, ajuta-l sa si-l regleze/ajusteze corespunzator. Faceti scufundari regulat pentru a va mentine in forma. nu va bazati pe buddy-ul vostru. Nu va plafonati ci continuati pregatirea si desavarsirea voastra ca scafandru recreational. Treceti la urmatorul nivel! Analizati non stop scufundare de cand sunteti pe uscat si pana o terminati inapoi pe uscat sau in barca (brefing – debrifing!). Ajustati-va planul daca este cazul astfel incat sa fiti mereu in partea safe. Fiti mental pozitivi, hidratati si intr-o forma fizica buna (cel putin decenta). Respectati regulile de baza invatate in cursul de Open Water Diver! Sunt valabile la orice nivel, inclusiv de Advanced Trimix/Cave/CCR. Nu va aventurati acolo unde nu sunteti pregatiti/antrenati/certificati sau nu aveti logistica corespunzatoare. Nu va lasati partenerul sa depaseasca limitele planificarii. Atentionati-l din timp dar nu va puneti viata in pericol. Iar lista poate continua…

Diving is fun… asa este. Dar constientizati in acelasi timp ca sunteti responsabil totusi si de viata partenerului vostru de scufundari. Iar o secunda de neatentie poate transforma acel “fun” in haos…

be-careful-safety-first-sign-s

Bibliografie: Recreation Law.

Ape linistite!!!

Costa

ANDI Instructor Trainer (Sport & Technical),

SDI/TDI – DDI Instructor – DAN Europe Instructor, PADI IDC Staff Instructor,

TBI Master Class -145m, etc.

T101.ro , ScubaTech.eu , YachtDiver.eu

Un OC/CCR incident recent, in Malta – 2020.

updated: 21.11.2022