Categories
Scuba & Training

Costumul uscat (Dry Suit) – pro si… pro!

Dry Suit diving
Dry Suit

 

Putine sunt specializarile in scufundari la care sa nu gasesti ceva “contra”. Insa pentru “costumul uscat”, toate sunt in favoarea lui. In urmatoarele cateva randuri, nu voi detalia procedurile de folosire a acestui tip de echipament, ele facand parte din programa de specialitate a mai tuturor agentiilor (ANDI, SDI, PADI, SSI etc), ci voi evidentia cateva aspecte care sper sa va convinga sa va inrolati in acest curs.

  • Confortul termic – evident. In sezonul rece sau in apele temperat-reci. Nu voi pomenii aici de avantajele enorme pe care costumul uscat le are asupra sistemului osos si muscular (dar si asupra sistemului psihic). Inaintarea in varsta si stresul fizic deosebit la care este supus corpul scafandrului se resimt din plin in apa rece. Mult hulitul reumatism nu este un mit din pacate ci o dura realitate. Placerea de a iesii “uscat” dintr-o apa rece, fara dureri de spate si fara tremuraturi nu au cuvinte suficiente de descriere. Impreuna cu o pereche de manusi uscate si o cagula corespunzatoare, scufundarea intr-o apa rece – temperata este la fel de placuta ca una in ape tropicale!
Ice dive
Scufundari sub gheata – Bolboci 2011
  • Scufundarile tehnice in apele tropicale beneficiaza si ele de avantajele costumului uscat. Scufundarile de lunga durata, care necesita stagii de decompresie sau scufundarile de adancime, necesita un confort termic corespunzator (chiar daca temperatura apei depaseste 20-22degC) deoarece prin eliminarea starii de frig (circulatia sanguina este grav afectata) se elimina (sau reduce) un factor important ce poate influenta aparitia DCS-urilor.

Nu uitati insa ca subvesmantul trebuie ajustat corespunzator (polar vs tropical) si de asemenea, ce gaz folositi pentru ajustarea costumului uscat. Argonul este gazul ideal (folosit exclusiv pentru costumul uscat!), urmat de aer, nitroxul “light” (daca nu avem alta optiune) iar la urma… trimix-ul (de evitat datorita pierderilor termice cauzate de He – atat in stratul izolator din costum cat si prin racirea interioara a organismului – dar si a efectului de isobaric counterdiffusion). Sa nu uitam si pretul si procesul de intretinere 🙂

Dahab June 2013
Iunie 2013 – Dahab, Egipt
  • Sursa de flotabilitate suplimentara. In scufundarile tehnice in special, acolo unde echipamentul este “greu”, este necesara fie folosirea unui BCD – Wing cu dublu balon de inflare fie folosirea unui Wing mono bladder dar impreuna cu dry-suit-ul.
  • Confortul termic intr-un costum uscat ramane constant cu adancimea pe cand costumul umed isi pierde din proprietatile termice pe masura ce adancimea (presiunea) creste si neoprenul este comprimat (isi reduce si caracteristica de flotabilitate).
  • Daca esti pasionat de fotografiere – filmare subacvatica, atunci stii prea bine ca miscarile tale vor fi mai lente, mai calculate. Iar o miscare lenta sub apa implica si o racire mai rapida a corpului, in special in costum umed. Costumul uscat in schimb, va elimina acest impediment!
  • Chiar daca la prima vedere costul de achizitie al unui costum uscat poate parea destul de mare, pe termen lung acest cost se amortizeaza iar avantajele enumerate mai sus inclina balanta in favoarea lui.
  • Apele contaminate nu intra in mod normal in nomenclatura academica a scufundarilor recreationale ci a celor de Search & Rescue, dar in aceste medii speciale, costumul uscat (preferabil special conceput pentru asa ceva) este absolut obligatoriu!
DUI Public Safety Diving / SAR dry suit
DUI drysuit

Nu te scufunda in costumul uscat pana nu ai urmat un curs corespunzator sub indrumarea unu instructor. Totul se va face conform unei metodologii aprobate, intr-un mediu controlat (bazin cu adancimea recomandata de minim -5m sau in mare deschisa dar in conditii de confort similare bazinului). Nu experimenta acest gen de scufundari de unul singur, in configuratii noi si/sau in medii acvatice necunoscute.

Ape linistite!

Costa

ANDI IT #170

PADI/SDI/TDI Instructor.

T101 – Technical & Diving Ops ®

ScubaTech®