Eram in cautarea unui nou BCD – Wing care sa-mi inlocuiasca vechiul Diverite Rec series (de aprox. 20.4l capacitate) si care sa-mi ofere confort, siguranta si flotabilitatea dorita atunci cand eram in configuratie Tec mai complexa (multiple stage-uri). Dupa o cercetare atenta de piata, am ales modelul “Ocean Wing Single Bladder” produs de catre OMS (Ocean Management System).
Este un wing tip “horseshoe”, de constructie robusta (1000 denier nylon) oferind o capacitate de aprox 27kg (60lbs) si care poate satisface fara probleme doleantele oricarui scafandru tehnic ce cauta un produs de inalta calitate (in August 2014, compania OMS a fost achizitionata de catre grupul DUI-BtS).
Harnasamentul ales: “OMS Continuous Wave (DIR)” si backplate de otel.
Dupa cateva usoare testari in apa Marii Negre, proba de foc a fost sesiunea de scufundari tehnice la faimoasa epava “Zenobia” din Cipru:
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=oTiuJB4Dg5g[/embedyt]
Ocean Wing-ul s-a comportat excelent, cilindrii de 2x12l + 3 stage-uri de 11l (plus accesoriile suplimentare) neridicand nici o problema de flotabilitate si stabilitate pe parcursul scufundarilor efectuate. Furtunul de inflare-dezinflare este robust si usor accesibil. Pe centrul chingii de fixare, prezinta o serie de 3 orificii (sus si jos) pentru ajustarea confortabila a backplate-ului astfel incat accesul la robinetii cilindrilor sa fie cat mai confortabil si de asemenea trim-ul sa poata fi ajustat cat mai fin. Pe partea stanga jos este montata supapa de suprapresiune. Fermoarul care inchide imbracamintea wing-ului este de constructie solida. Trebuie tinut cont insa ca, datorita capacitatii mari (27l), inflarea wing-ului (la adancime) de la zero (din “negativ”) la “neutru” dureaza cateva secunde.
“Horseshoe”-ul, asa cum se stie, este un wing preferat de catre scafandri tehnici avansati, deoarece echilibrarea gazului in interiorul balonului necesita putina experienta, comunicarea facandu-se numai prin partea superioara a balonului (nu si prin parea inferioara cum este in cazul wing-ului tip “donut”). In acest fel, daca incarcatura de stage-uri “trage” scafandrul pe o parte (de regula stanga, conform amplasarii DIR a stage-urilor), atunci se lasa un volum de gaz putin mai mare in aripa stanga (prin inclinarea pe partea dreapta) si in acest fel, surplusul de gaz compenseaza perfect lestul suplimentar.
Culoarea aleasa de mine a fost rosie, dar bineinteles ca modelul se gaseste si pe negru.
Punctajul acordat: 5/5.
In Romania, toate celelalte echipamente si accesoriile OMS sunt disponibil spre comercializare prin distribuitorul autorizat – “SC OmnisMares SRL“.