Categories
Scuba & Training

Motivatia…

motivation

Urmatoarele randuri NU se vor a fi un “coaching”, “formare de formatori” sau alte chestii din astea care dau “cool” la ureche.
Ma voi referi strict la motivatia relationata de scufundari, in cuvinte simple si fara nimic “holistic”…

De ce te scufunzi? Pentru ca iti place. De ce te-ai antrena mai mult? De ce ai invata mai mult? Pentru a fi mai bun. La ce ti-ar folosi sa stii mai mult decat stii acum? Sa fi un scafandru mai bine pregatit, mai sigur pe tine si de incredere pentru echipa ta. Care ar fi motivatia sa faci toate acestea? Progresul. Cui i-ar folosi intr-un final? Tie!

Scufundarile, indiferent ca sunt recreationale sau tehnice, implica un grad de risc. Acest risc creste pe masura ce ne largim orizonturile: scufundari de adancime, scufundari cu penetrari in epave sau pesteri, scufundari pe rebreathere… Este in firea omului sa caute mai mult, sa stie mai mult, sa vrea mai mult. Daca peste un an de scufundari simti ca nu ai invatat nimic in plus, ca nu ai progresat, ca nu esti mai bun… atunci ceva este in neregula.

motivation2Cine este singura persoana care te poate motiva cel mai bine (in orice activitate, inclusiv in scufundari)? TU! TU esti singura persoana capabila de a-ti trezi instinctul de a vrea mai mult, mai bine. Iti poti alege singur tintele tale, functie de preferinte si aspiratii. Instructorul tau, trainer-ul tau va fi acolo doar pentru a iti arata pasii corecti de urmat, pentru a iti arata diversele optiuni disponibile cu plusurile si minusurile lor, pentru a iti da un sfat si o mana de ajutor si de ce nu, un plus de incredere.

Outsourcing-advisors_Motivation_ana-maria-peticila

Dar cel care va fi capabil sa puna cheia in contact si sa porneasca motorul progresului esti doar tu. Nu astepta ca instructorul / trainer-ul tau sa faca minuni cu tine daca tu nu vrei si nu dai 100% din tine. Bineinteles, trebuie sa iti cauti acel instructor / trainer care sa  se apropie de aspiratiile tale, care iti inspira incredere, cu care simti ca poti comunica fara bariere. Nu te astepta si nici nu-ti pune instructorul / trainer-ul pe piedestalul perfectiunii. Asa ceva nu exista. Si el este supus greselilor umane. Dar el va fi acolo sa te sustina pe tine, sa te provoace pentru a fi mai bun, sa-ti sustina motivatia ta interna.

motivational-quotes

Sine labore non erit panis in ore.

Categories
Scuba & Training

Pozitia mainilor in SCUBA: stilul Rec sau Tec?

 

 

TDI Lanzarote

Mai zilele trecute, dintr-o pura curiozitate, am postat pe timeline-ul meu de Facebook o intrebare simpla:

in ce pozitie iti tii mainile atunci cand inoti (pe orizontala evident)?
– stilul Rec (pe langa corp)
– stilul Tec (in fatza)

si de ce?

Am primit cateva raspunsuri si le multumesc participantilor. Insa, am observat ca toti mentionau avantajul confortabilitatii si al echilibrului in apa si nicidecum scopul principal al acestei posturi.

Sa analizam un pic cele doua pozitii:

– stilul Rec: mainile sunt tinute pe langa corp, eventual impreunate in zona centurii.  Este o pozitie confortabila, mainile sunt pozitionate natural pe langa corp (asa cum ar fi si daca am translata corpul pe verticala). Daca apa este un pic rece, se conserva ceva caldura in zona subsiorilor 🙂  Corpul are forma hidrodinamica, nu-si pierde echilibrul (chiar daca ar fi ceva stage-uri pe o parte).

EANx

– stilul Tec: este la moda, mainile sunt tinute in fatza formand un cerc (sau semi-cerc). Nu influenteaza echilibrul, nu este o postura naturala. Atunci… care este motivul pentru care tek-erii stau asa? Simplu: monitorizarea in permanenta a echipamentelor de scufundare: dive computere (gaze, timpi generali si timpi de deco, presiuni partiale, diverse alarme), bottom timer, tabele de decompresie, busola etc.

Aceasta este marea si principala diferenta intre un scafandru Tec si unul Rec: precizia, complexitatea si finetea in executia scufundarii, nivelul extins de siguranta  individual si general etc.

 

Tec -145

Tu… de ce parta a baricadei vrei sa te aflii?

Categories
Scuba & Training

Cursuri SCUBA si Scufundari TecRec – sezonul vara 2014

 

 

Pentru sezonul de vara 2014, urmatoarele cursuri de scafandri recreationali si tehnici sunt disponibile (in program normal sau la cerere):

 pro_idcsi#976872

Open Water Diver, Advanced Open Water Diver, Rescue Diver, Master Scuba Diver, Divemaster, Assistant Instructor

+21 Specializari PADI:

Technical Rescue Diver, Self Reliant Diver, OceanReef Integrated Diving Mask & UW Communications, Enriched Air/Nitrox Diver, Deep Diver, Dry Suit Diver, UW Navigator, UW Digital Photographer, UW Videographer, Wreck Diver, SAR, Boat Diver, Drift Diver, Ice Diver, Sidemount Diver, Peak Performance Buoyancy, Night Diver, AWARE Shark Conservation, Equipment Maintenance, Oxygen Provider, ScubaFit Diver etc + Discover Scuba Diving, Scuba Review, Bubblemaker etc.

Pentru un acces mai rapid si confortabil la materialele de studiu, unele cursuri sunt disponibile si in varianta elearning_icon

 

 —————————————————————————-

andi_new_logo#8347

Limited SafeAir User L1, Complete SafeAir User L2, Technical SafeAir Diver L3, Technical Tri-Mix Diver L3, Extended Range Diver L4, Intermediate Tri-Mix Diver L5 & Tri-Mix Diver L5.

(de la Basic Nitrox – LSU L1 la Advanced Trimix – TMD L5 – fara limita de adancime sau configuratie)

  —————————————————————————-

tecreclogo_yellow_blackbackground2 copy#976872

Tec 40, Tec 45, Tec 50.

  —————————————————————————-

TDI_Logo_new (1)#15172

Intro to Tec, Nitrox Diver, Advanced Nitrox Diver

  —————————————————————————-

LOGOdanTRAININGlarge (1) copy

#187305

Basic Life Support & First Aid, Oxygen First Aid for SCUBA Diving Injuries, First Aid for Hazardous Marine Life Injuries.

  —————————————————————————-

EFR logo

 

#976872

Primary Care (CPR), Secondary Care (First Aid), AED

  —————————————————————————-

Unele cursuri recreationale dar in special cursurile de scufundari tehnice, necesita o buna planificare din timp datorita complexitatii cerute de standardele agentiei certificatoare sau de logistica speciala necesara. Nivelele superioare ANDI ITM L5 & TMD L5 sunt disponibile la cerere dar numai in locatii externe (de exemplu in Lanzarote, Dahab, Malta etc) datorita adancimilor care nu sunt usor accesibile in Marea Neagra. Datorita cerintelor cursurilor tehnice, o buna conditie fizica este recomandata.

Este recomandat ca fiecare scafandru sa aiba propria asigurare de scufundari. Informatii suplimentare despre scufundarile tehnice mai puteti gasi si pe forumul specializat unde sunteti bineveniti sa contribuiti cu materiale sau intrebari.

Toti cursantii beneficiaza de asistenta informationala pe viata (via email, telefon, Skype, Y! etc)

De asemenea, scufundarile la epave  vor fi si anul aceste punctul forte al activitatilor curente. In colaborare cu Aquarius Dive Center, vom putea vizita si explora “SC-213“, “Moskva“, “Maria Bacolita”, “General Turner”, “Arkadia“, “Medy“, “You Xiu“, “Sadu“, “Paris“…

 

Pentru informatii suplimentare si programari, va rog sa ma contactati via email sau telefon.

 

-145 COM - T101 logo 12 trident flags 3

Ape linistite!